הנהלת חשבונות

מהי הוצאה מוכרת לצרכי מס?

הוצאה מוכרת היא הוצאה אשר עסק או יחיד עשה במהלך פעילותו העסקית והיא יכולה להיות מנוקה מהכנסותיו בעת חישוב המסמהי הוצאה מוכרת? אותו הוא חייב, בהתאם לגובה ההכנסות. הוצאות מוכרות הן חשובות לכל בעל עסק ולכל עצמאי משום שהן משפיעות על סכום המיסים שהם ישלמו.

לבעלי עסקים בישראל ישנן המון חובות כלפי המדינה, אך המדינה מאפשרת להם גם לנקות הוצאות אשר קשורות לעסק שלהם באופן ישיר או באופן עקיף. כל בעל עסק צריך להכיר את הזכויות שלו ואיזה הוצאות יחשבו כמוכרות. המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא של מהי הוצאה מוכרת.

מהו הבסיס החוקי להוצאות מוכרות?

ההגדרה של מהי הוצאה מוכרת מוגדרת בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה אשר גורס: ״לשם בירור הכנסתו החייבת של אדם ינוכו, זולת אם הניכוי הוגבל או לא הותר על פי סעיף 31, יציאות והוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד״.

בסעיף 32(1) לפקודת מס הכנסה קבוע מה לא יחשב כהוצאה מוכרת, כמו: ״הוצאות שאינן הוצאות הכרוכות ושלובות בתהליך הפקת ההכנסה, לרבות הוצאות הבית, הוצאות פרטיות, הוצאות אש"ל, הוצאות שהוצאו לשם הגעה למקום ההשתכרות ולשם חזרה ממנו, והוצאות שהוצאו לשם טיפול בילד או השגחה עליו או לשם טיפול באדם אחר או השגחה עליו״.

מכך יוצא שהוצאה מוכרת היא הוצאה שנעשית עבור העסק ובכדי לייצר הכנסה. הוצאה לא תחשב להוצאה מוכרת אם היא קשורה לענייניו הפרטיים של הנישום.

מה החשיבות של הוצאות מוכרות לבעלי עסקים וחברות?

הוצאות מוכרות חשובות משום שהן משפיעות באופן ישיר על גובה סכום המס שהנישום ישלם באותה שנת מס וגם את גובה הסכום שהנישום ישלם עבור ביטוח לאומי. למשל בית עסק עם משרד, ההוצאות של המשרד (ארנונה, חשמל, מים וכדומה) יחשבו כהוצאה מוכרת. במקרים מסוימים גם כיבוד ושתייה יכולים להיחשב כהוצאה מוכרת. או למשל מעצב גרפי עצמאי שצריך לרכוש תוכנות מקצועיות לעיצוב גרפי, התשלום עבור התוכנות הללו יחשבו כהוצאה מוכרת ויורידו את הרווח הנקי שלו לצורכי מס וביטוח לאומי.

מה ההבדל בין הוצאות מוכרות מלאות לבין הוצאות מוכרות חלקיות?

ישנן הוצאות שיהיו מוכרות כהוצאות בצורה מלאה, כלומר, שכל הסכום ששולם יחשב כהוצאה מוכרת לצורכי מס. מנגד, ישנן הוצאות שיחשבו כהוצאה מוכרת, אך, באופן חלקי. כלומר, לא מלוא הסכום של ההוצאה יהיה מוכר לצורכי מס. הוצאה מוכרת יכולה להיות מלאה או חלקית בהתאם לאופי של העסק וההחלטה לגבי העניין תהיה פרטנית ואינדיבידואלית כלפי כל עסק ועסק. יכול להיות שבענף אחד הוצאה מוכרת תוכר במלואה ובענף אחר, אותה הוצאה מוכרת, תהיה מוכרת רק באופן חלקי או שלא תהיה מוכרת כלל. כאן נכנסים לתמונה שני מושגים = הוצאה שוטפת ורכוש קבוע.

הוצאה שוטפת היא הוצאה אשר העסק זקוק לה עבור הניהול הרגיל, היום יומי, שלו והיא לא רכוש קבוע. למשל, עסק מתחום המסעדנות צריך לרכוש חומרי גלם, כלומר מזון, כחלק מהפעילות העסקית שלו, לכן הוצאות של מוצרי גלם יחשבו כהוצאה מוכרת מלאה. מנגד, משרד עורכי דין שירכוש מוצרי גלם מתחום המזון יוכל להצהיר עליהם רק כהוצאה מוכרת חלקית, זאת משום שזהו לא חלק מהפעילות העסקית השוטפת של המשרד.

הוצאת רכוש קבוע יכולה לכלול ציוד משרדי כמו: מדפסת, מחשבים, ריהוט, טלפונים וכדומה. זוהי הוצאה שהעסק אכן צריך בשביל לנהל את הפעילות העסקית שלו אך הוצאות מסוג זה נחשבות כהוצאות פחת ולא כהוצאה מוכרת סטנדרטית.

הוצאות פחת הן רכוש קבוע (לא מתחלף בתדירות גבוהה, כפי שציינו בדוגמאות לעיל) וההוצאה עליהם תתפרש על פני מספר שנים. לדוגמה: אם נרכשה בשנת 2018 מדפסת שעלתה 4,000 ש״ח עלותה תתפרש עד לשנת המס של 2021 והעסק יוכל לקבל עליה זיכוי יחסי במשך שלוש שנות המס.

הוצאה מוכרת מלאה יכולה להשתנות מענף לענף ומבית עסק לבית עסק. כבעלי עסקים או כעצמאיים חשוב לדעת מה הזכויות שלכם בכל הקשור להצעות בכדי שתוכלו להפחית את הרווח הנקי שלכם. עם זאת, רואה החשבון או יועץ המס שלכם יוכל להסביר לכם על ההוצאות המוכרות בתחום שלכם וכמו כן הוא יהיה זה שיוכל לסייע לכם בכל הנושא הזה. מה שכן חשוב מהצד שלכם, זה לשמור על כל הקבלות והחשבוניות שלכם באופן מסודר בכדי שתוכלו להציג אותן ולהשתמש בהן בסוף שנת המס.

Exit mobile version