עוסק פטור הוא ההגדרה הבסיסית ביותר של סוגי עסקים בישראל, כאשר עוסקים פטורים הם עסקים קטנים בעלי מחזור הכנסות נמוך, לרוב מדובר על עצמאים ופרילנסרים.
העוסק הפטור מחויב לרמה הבסיסית ביותר של הנהלת חשבונות וכמו כן, הוא פטור מתוספת וגביית מס ערך מוסף לעסקאותיו (מכירות). עוסק פטור אינו פטור באופן מלא מתשלום מע"מ על הוצאות עסקיות שונות וכמובן שאין באפשרותו להתקזז על המע"מ כמו עוסק מורשה או חברה בע"מ.
ההגדרה של עוסק פטור מבחינת היקף המחזור נקבעת מעת לעת, כאשר לשנת 2014 הסכום הרלבנטי הוא עד 100,000 ש"ח. במאמר זה נסקור את היתרונות והחסרונות של הגדרת העסק כעוסק פטור.
יש לציין כי רישום העסק כעוסק פטור היא במקרים רבים זמנית, יזמים רבים מגדירים כך את עסקם במועד הקמתו ומתוך הנחה שהפעילות העסקית לא תהיה רבה בתור התחלה. אך לאחר ביסוס העסק והגדלת ההכנסות, עסקים רבים חורגים ממחזור העוסק הפטור ומשנים את הגדרת העסק לעוסק מורשה. כמו כן, ההגדרה של עוסק פטור החליפה את ההגדרות של עוסק זעיר ועוסק זעיר פטור.
השאלות שיש לשאול
מעבר ליתרונות והחסרונות שבהגדרת עוסק פטור עבור עסקים, יזמים עסקיים צריכים לשאול את עצמם כמה שאלות מהותיות בהקשר לפתיחת עסק המוגדר עוסק פטור. שאלות אלו כוללות למשל: הוראות ניהול הספרים הרלבנטיות (הנה"ח), אילו דוחות יש להגיש לרשויות המס ומתי, האם יש לעסק הוצאות מוכרות לצרכי מס, מהי הצהרת עוסק פטור, מה לגבי הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה ומועד ההגשה, אילו מסמכים עסקיים יש להפיק.
כמו כן, ישנם עסקים ובעלי מקצועות חופשיים שאסור להם להיות מוגדרים עוסקים פטורים, ללא קשר לגובה המחזור.
יתרונות של עוסק פטור
היתרון המרכזי של הגדרת עסק כעוסק פטור היא בפשטות התהליך ובכך שזהו הליך ללא התחייבויות תפעוליות מורכבות מדי. כך שזוהי אפשרות נוחה וזמינה מאוד לעסקים קטנים חדשים שבתור התחלה רוצים להתחיל פעילות עסקית, אך אינם בטוחים מה תהיה מידת ההכנסות והיקף הפעילות.
פתיחת עוסק פטור היא קלה ומהירה מאוד, פשוט ניגשים לפתוח תיק במע"מ, במס הכנסה ובביטוח הלאומי ואפשר להתחיל להפעיל את העסק.
היתרונות המרכזיים הנוספים של עוסק פטור הינם:
- הוראות ניהול ספרים לגבי עוסק פטור פשוטות ובסיסיות מאוד, אפשר לנהל זאת לבד אפילו וכל הדרישה היא בעיקרה הפקת קבלות, ניהול ספר פדיון יומי / הכנסות ושמירת תיעוד חוץ של כל המסמכים הקשורים לניהול העסק. כיום יש פתרונות זמינים ופשוטים של תוכנות הנה"ח אינטרנטיות לניהול חשבונות והפקת מסמכים.
- אין דיווחים חודשיים או דו חודשיים למע"מ – הדיווח נעשה אחת לשנה באמצעות הצהרת עוסק פטור.
- אין תשלומים חודשיים של מקדמות מס הכנסה אלא תשלום לאחר סיום שנת המס בהתאם לשומת המס – לרוב העוסקים הפטורים אין חבות מס כי אינם מגיעים לסף המס.
- ניתן לקזז הוצאות עסקיות, כאשר בנוסף מוסיפים להוצאות את המע"מ ששולם במסגרת ההוצאות ולא ניתן לקזז – הרווח קטן וחבות המס קטנה בהתאם.
- אם עושים זאת דרך גורם מקצועי כמו משרד הנה"ח או רו"ח, עלות הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה נמוכה יותר עבור עוסק פטור.
חסרונות של עוסק פטור
כמובן לעוסק פטור יש גם חסרונות אשר חשוב להכיר, אלו כוללים למשל:
- מבחינה שיווקית העסק נתפס כקטן וחסר ניסיון.
- אי אפשר להתקזז על מע"מ עבור הוצאות.
- יש גופים עסקיים שלא מוכנים לעבוד עם ספק שאינו מנפיק חשבוניות מס.
- עשוי להיווצר תמריץ שלא לעבור את סף ההכנסות המתאים להגדרת עוסק פטור.
קראו על המעבר מעוסק מורשה לעוסק פטור והאם זה כדאי
עוסק פטור – כל עוסק פטור צריך לבצע ניהול חשבונות של העוסק שלו
על אף שהמושג עוסק פטור טומן בחובו עסק אשר לא אמור לשלם למדינת ישראל מיסים למיניהם, עדיין עלינו לדעת שלעוסק פטור יש כמה וכמה מחויבויות, מחויבויות אשר קשורות ככה או ככה לניהול החשבונות של העוסק הפטור שלכם. מבולבלים כבר מכל המידע שנכנס לכם לראש בזמן קצר? אין שום בעיה, כי בשורות הקרובות ריכזנו לכם את כל הדברים השונים שאדם המחזיק עוסק פטור פשוט חייב להכיר.
אילו דברים עוסקים פטור צריך להגיש מידי שנה
כל עוסק פטור חייב על פי החוק לבצע את הדברים הבאים –
- תיק תיעוד – תיק התיעוד צריך לכלול את כל החשבונות השונים והקבלות שהעוסק הוציא במהלך השנה
- פנקס של חשבוניות העסקה השונות
- ספר המכיל תשלומים ותקבולים
- פדיון יומי או פנקס קבלות רשמי
עליכם לדעת, כיום אין צורך אמיתי בהחזקה של ספר קבלות פיזי, שכן ישנן כמה אפשרויות להפקת קבלות בצורה דיגיטלית כיום.
חיסכון אל מול תועלת
בהיותנו עסוקים בתהליך של פתיחת עוסק פטור, בין אם אנחנו נעזרים באנשי מקצוע כמו למשל רואה חשבון לעוסק פטור ובין אם אנחנו בודקים אופציה לבצע את התהליך בעצמנו באמצעות פתיחת עוסק פטור אונליין, אחד הדברים הכי חשובים, בטח בתחילת הדרך, דרך שבה אנחנו בונים את העסק שלנו הוא חיסכון והתייעלות. ככל שנדע ללמוד לעשות יותר דברים בכוחות עצמנו, זאת מבלי לפגוע ביסודיות ובמקצועיות של התהליך, ככה נוכל לייעל את עצמנו ולייצר יותר רווח. יחד עם זאת, חשוב להבין שמבחינה חשבונאית יש לא מעט בירוקרטיות ודברים שנצטרך לעשות כדי שנוכל לעבוד באופן חוקי ולכן פתיחת עוסק פטור עבור רבים מאיתנו, כן עדיפה תוך היעזרות של רואה חשבון.
איך בוחרים רואה חשבון לעוסק פטור?
רואה חשבון לעוסק פטור אמור קודם כל לבצע ניהול חשבונאי לעוסק פטור במקצועיות.כדי שנוכל לבחור רואה חשבון לעוסק פטור בצורה מקצועית, עלינו קודם כל להבין מה התפקידים העיקריים שלו:
- פתיחת תיק עוסק פטור
- פתיחת תיק במס הכנסה, ביטוח לאומי וכיוצא בזאת
- ביצוע חישובים של העסק וביקורות על חבונות
- החזרים
- ביקורות על הדוחות הפנימיים של העסק
- יעוץ מס ויעוץ כלכלי
- כל מה שקשור להתליכי המיסוי והחזרי מס
כאמור, לרואה חשבון יש לא מעט תפקידים וגם לנו בתור בעלי עסק, יש המון אחריות ולכן כדאי שבכל הנושא הכלכלי, ניעזר ברואה חשבון מקצוען. תוכלו לבחור רואה חשבון שיסייע לכם דרך המלצות של אנשים שאתם מכירים, לברר ברשת האינטרנט וכמובן חשוב לקחת בחשבון קריטריונים כמו ידע וניסיון בתחום, רלוונטיות, זמינות, התנהלות שוטפת ביום יום, מחיר שתשלמו אל מול השירותים שתקבלו, האם תצטרכו להגיע פיזית למשרד או שתוכלו לנהל הכל מרחוק ועוד.