עסקים קטנים הם עסקים בעלי מחזור פעילות עסקית קטן יחסית, לעיתים קרובות או עסקים חדשים ובמקרים רבים מדובר אפילו על עצמאים שהם בעצמם כל העסק.
יש גם הגדרות "רשמיות" יותר של מהו עסק קטן, הגדרה של הבנקים המסחריים והגדרה של קרנות מימון שונות, כאשר באופן כללי מדובר על עסקים עם מחזורי פעילות של עד 1.5 מיליון ש"ח לשנה אשר מעסיקים עד 5 עובדים.
אך לא משנה כמה העסק קטן, כל עוד הוא עונה להגדרה של עסק ונדרש להירשם כדין כעסק פעיל מול רשויות המדינה הרלבנטיות, חובה עליו לנהל את ספרי חשבונותיו בהתאם להגדרות החוק. כך שלכל יזם, עצמאי, פרילנסר ובעל עסק קטן, חשוב ללמוד אודות הנהלת חשבונות לעסק קטן.
יש לציין ולהבהיר כי כל עסק חייב בניהול ספרי חשבונות. גם עוסק פטור וגם עוסק מורשה, ההגדרות הפרטניות והפנימיות לגבי הנהלת חשבונות משתנים בין העסקים השונים, אך כולם חייבים ליישם בצורה כזו או אחרת הנהלת חשבונות לעסק קטן.
באופן כללי מדובר על הנהלת חשבונות פשוטה יותר
כאשר מדובר על עסקים קטנים, באופן כללי ניתן לומר כי המדינה דורשת מהם ניהול חשבונות פשוט ובסיסי מאוד ביחס לעסקים אחרים. זה מתבטא בדרישות הרלבנטיות במסגרת הוראות ניהול ספרים, במסמכים העסקיים שהעסק צריך להפיק ובדרישות הדיווח לרשויות המס. כך שעקרונית, שירותי הנהלת חשבונות לעסק קטן אינם מצריכים עלויות גבוהות מאוד מהעסק ואפשר אפילו לעשות זאת כמעט בחינם.
רוב העסקים הקטנים נדרשים להנהלת חשבונות חד צידית
בעולם ניהול החשבונות בישראל יש שני סוגים של הנהלת חשבונות שהחוק מגדיר ודורש מעסקים – הנה"ח חד צידית והנה"ח כפולה. ההגדרה הרלבנטית לכל עסק נקבעת לפי סוג הפעילות העסקית, היקף המחזור הכספי ומספר העובדים המועסקים.
מרבית העסקים הקטנים נדרשים לניהול חשבונות בשיטה החד צידית, אשר במסגרתה רושמים בצורה פשוטה יחסית את ההכנסות וההוצאות ואין חובה לנהל רישום כפול ומורכב יותר כפי שקיים בהנה"ח כפולה.
הנהלת חשבונות חד צידית דורשת פחות עבודה מהשיטה הכפולה, פחות מסמכים וספרים לנהל ופחות "סיבוכים" חשבונאיים.
אפשרויות הנהלת חשבונות לעסק קטן
- ניהול עצמאי: בעזרת תוכנת הנה"ח מתאימה, ניהול עצמאי של המסמכים העסקיים, ניהול הספרים וההתנהלות מול רשויות המדינה כגון מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. מתאים לעסקים קטנים מאוד עם פעילות עסקית פשוטה יחסית. יש תוכנות בתשלום ויש תוכנות חינמיות, חשוב לוודא כי בתוכנה הנבחרת יש את כל המאפיינים והיכולות הרלבנטיים לעסק.
- ניהול פנימי: העסקת מנהל חשבונות מוסמך באופן פנימי בעסק על מנת לנהל את החשבונות – לא מודל נפוץ כי עסקים קטנים במהותם לרוב לא מכניסים מספיק כדי להעסיק מנהל חשבונות פנימי וגם אין בכך כל צורך תפעולי לרוב.
- הנהלת חשבונות במיקור חוץ: המודל הנפוץ ביותר של שירותי הנהלת חשבונות לעסק קטן – העסק נותן למשרד הנה"ח / רו"ח לנהל עבורו את החשבונות ולהתנהל מול הרשויות, תמורת תשלום שוטף או שנתי.
עסקים קטנים רבים שבוחרים לנהל את החשבונות שלהם באופן עצמאי, כן נעזרים בשירותים החשובים של הנהלת חשבונות לעסק קטן, במשרד ייעוץ מס או משרד רו"ח לצורך הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה. זאת כי הדו"ח הוא מסמך יחסית מורכב המצריך צירוף מסמכים רבים ולעיתים נדרשת מיומנות ייעודית על מנת ליהנות מכל הטבות המס ונקודות הזיכוי הרלבנטיות.0
למרות האפשרות לנהל לבד את החשבונות ההמלצה הרווחת ביותר בהקשר זה, היא דווקא כן להיעזר בשירות חברה מקצועית להנהלת חשבונות כדי להבטיח כי ניהול הספרים והחשבונות ינוהלו בדיוק על פי חוק וכדי שבעל העסק יכול להשקיע זמן ומשאבים בבניית העסק והמיתוג שלו, ופחות בעניינים הפיננסיים כמו ניהול מסודר של החשבונות, ניהול כספים, חשבות שכר, תנאי עובדים ועוד.
מערך שירותים שלם – גם לעסק הקטן
שירותי הנהלת חשבונות לעסק קטן הם לרוב פשוטים ובסיסיים יותר לעומת הנהלת חשבונות לעסקים בינוניים ובוודאי שבהשוואה לעסקים גדולים וחברות. אך ספקי הנה"ח בהחלט מציעים מערך שירותים שלם ומקיף, החל מסיוע בהקמת העסק, דרך ניהול ספרי העסק בצורה התקינה והחוקית ועד הגשת הדוחות השנתיים וההתנהלות מול המדינה. כל עסק וצרכיו ורצוי לבצע החלטה מושכלת לגבי אופן ניהול החשבונות בעסק.
קראו על עוד מס לעסקים – מס תשומות