בשוק ההון ניתן למצוא סוגים שונים של ניירות ערך. בין ניירות הערך הנפוצים ואשר מרכזים עניין רב בקרב פעילים בשווקי ההון ניתן למצוא את אגרות החוב.
למרות שבשנים האחרונות התברר שהתדמית הסולידית של אגרות החוב איננה תמיד נכונה עדיין מהווים הניירות הללו מכשיר השקעה סולידי, בפרט כאשר מבינים את ההבדלים בין הסוגים השונים של אגרות החוב.
מהי איגרת חוב
איגרת חוב הינה נייר ערך המונפק ומוצע לציבור הן על ידי חברות והן על ידי ממשלות. איגרת חוב המונפקת על ידי הממשלה נקראת גם איגרת חוב ממשלתית ואילו איגרת חוב שהונפקה על ידי חברה מכונה בשם אג"ח קונצרנית.
כל אגרות החוב למעשה מייצגות את הציפייה של המשקיע לקבל מהגוף המנפיק הן את הקרן של ההשקעה והן סכום נוסף, ריבית. בשל היותה של אגרת החוב נייר ערך הנסחר בבורסה, בהחלט יתכן מצב שבו הריבית שיקבל המשקיע תהיה גבוהה או נמוכה יותר מהריבית הנקובה של אגרת החוב.
יש לציין שבניגוד לבעלי המניות, בעלי אגרות החוב לא נחשבים לבעלי עניין ישירים (הם אינם בעלים של החברה המנפיקה ואין להם זכויות הצבעה). עם זאת, הם נחשבים לנושים ולכן יש להם עניין בהצלחת החברה.
אגרות חוב וממד הזמן
ישנם אנשים שמחשפים הזדמנויות לרכישה של אגרות חוב כאשר ברצונם ליהנות מרווח הון. אלה יהיו על פי רוב משקיעים לזמן קצר או משקיעים ספקולטיביים שמעריכים שבתוך זמן קצר ערכה של איגרת החוב יעלה. עם זאת, מרבית המשקיעים באגרות החוב השונות עושים זאת מתוך ציפייה ליהנות מריבית המשולמת להם על ידי המנפיק במועדי זמן ידועים מראש.
כאשר מתכננים לרכוש איגרת חוב יש לבדוק לא רק מהם תאריכי התשלום העתידיים שבהם יקבל המשקיע את הריבית עבור השקעתו. חשוב לא פחות לבדוק האם מדובר באיגרת חוב לזמן קצר או באגרת חוב לזמן ארוך. ככלל, כאשר מדובר באגרת חוב לזמן ארוך, הציפייה היא לקבל אחוז ריבית גבוה יותר ביחס לאגרות חוב המונפקות לזמן קצר. כל זאת, בשל ההנחה שהמשקיע מוותר על ריבית אלטרנטיבית לזמן ארוך יותר ובמקביל – קיים סיכון רב יותר למצב של חדלות פירעון.
איגרות חוב ורמות סיכון
אגרות חוב שונות מאוד אלה מאלה לא רק במשך החיים שלהן (מח"מ) המעיד על היותן השקעה לטווח קצר או ארוך. השוני טמון גם ברמות הסיכון השונות שהן מגלמות בתוכן. באופן כללי, אגרות חוב ממשלתיות נחשבות לבעלות סיכון נמוך יחסית בעוד שאגרות חוב של חברות נחשבות למסוכנות יותר. עם זאת, יש כמובן הבדלים בין אגרות חוב ממשלתיות של מדינות שונות ממש כפי שיש הבדלים בסיכון בין אגרות חוב של חברות שונות.
כאשר חברה המנפיקה אג"ח נחשבת ליציבה ובמיוחד כאשר מועמדים בטחונות עבור השקעתם של מחזיקי האג"ח תיחשב אגרת החוב לבטוחה יחסית. הדבר אמור להשתקף גם בגובה אחוז הריבית שישולם, שיהיה נמוך יותר ביחס לאגרות חוב של חברות קטנות ופחות יציבות. ישנן חברות שמבצעות הערכת דירוג לאגרות חוב שונות, כך שניתן לקבל אינדיקציה מסוימת לגבי רמת הסיכון של ההשקעה (אינדיקציה זו איננה וודאות מוחלטת).
מהי אג"ח זבל
לסיום, נעמוד על מונח מעניין בתחום אגרות החוב – אג"ח זבל. אגרות חוב אלה מייצגות תעודת התחייבות שקטנים מאוד הסיכויים שהחברה המנפיקה תוכל לעמוד בהתחייבות למשקיע לא רק לגבי הריבית אלא גם בתשלום הקרן. עם זאת, הריבית המוצעת גבוהה מאוד כך שיש משקיעים שמוכנים לקחת עליהם את הסיכון הכרוך בהשקעה.