המוסד לביטוח לאומי הינו הגוף הממלכתי שנועד לסייע לקבוצות אוכלוסייה שונות באמצעות קצבאות ובמקביל – לאפשר קיום בכבוד גם לאנשים שאיבדו את מקור פרנסתם.
מתוקף חוק (חוק ביטוח אבטלה) יקבלו עובדים שפוטרו ולעיתים גם כאלה שהתפטרו דמי אבטלה לתקופת זמן נקובה. יש לציין שעל מנת להיות זכאים לדמי אבטלה יש צורך לעמוד בקריטריונים שונים.
מי זכאי לדמי אבטלה
על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה יש צורך להירשם בלשכות שירות התעסוקה. בנוסף, נדרשת תקופת עבודה מינימלית כשכיר לפני הפיטורין או לפני עזיבת העבודה (התפטרות) בשל סיבה הרואה בכך צעד השקול לפיטורין.
ככלל, תקופת עבודה מינימלית לצבירת הזכאות לתשלום דמי אבטלה עומדת על שנת עבודה או יותר. ראוי לציין שתקופה של שירות כחייל סדיר וכן תקופת שירות לאומי נחשבים לתקופת עבודה לעניין דמי האבטלה. עוד יש לציין שהתקופה של שנת עבודה איננה חייבת להיות רציפה אלא להיספר בתוך תקופה של שנה וחצי.
על פי הכללים הנוכחיים של ביטוח לאומי, ישנם הבדלים בתקופת הזכאות לתשלום דמי אבטלה. ישנם כאלה שזכאים לתקופת תשלום מקסימלית של כחודשיים בעוד שאחרים יהיו זכאים לתקופת תשלום ארוכה יותר שיכולה להגיע לכחצי שנה. ההבדלים נובעים מהערכת הזמן הנדרש למציאת עבודה חדשה משיקולי גיל, מקיומם של ילדים או בני משפחה אחרים התלויים במובטל ועוד.
תהליך תשלום דמי האבטלה
בדומה לזכאים אחרים לתגמולים או לקצבאות(קרן פנסיה) מביטוח לאומי ומקורות אחרים, גם מימוש הזכאות לדמי אבטלה מצריך הגשת תביעה. בטרם מגישים את התביעה יש צורך להגיע לשירות התעסוקה ולהירשם כדורש עבודה. רק לאחר מכן ניתן להגיש את התביעה על גבי טופס הגשת תביעה לדמי אבטלה.
לטופס התביעה יש לצרף מסמכים רלוונטיים כגון – תלושי שכר שנקבעו על ידי חשב השכר או אישור על תקופת העסקה ובו מצוינים תאריך התחלת העבודה וכן תאריך סיום ההעסקה. במקרה של התפטרות, מומלץ למסור אישורים המעידים על סיבה כגון – מעבר למגורים במקום מרוחק או העברת מקום העבודה למקום רחוק וכדומה. לאחר שאושרה תביעת דמי האבטלה על המובטל להתייצב במועדים שנקבעו לו בלשכת התעסוקה. דמי האבטלה ישולמו למובטל כל עוד הוא מתייצב כנדרש וזאת – בהתאם לפרק הזמן המקסימלי לו הוא זכאי לדמי האבטלה.
סכום דמי אבטלה
סכום דמי האבטלה שישולם למובטלים נגזר מתוך השכר החודשי, עם התייחסות לכמה פרמטרים נוספים. ראשית, ככל שהשכר החודשי שעל פיו יחושבו דגמי האבטלה היה גבוה יותר, אחוז דמי האבטלה יהיה נמוך יותר. בנוסף, יש משמעות גם לגיל המובטל (מובטלים שגילם נמוך מ-28 ישולמו להם פחות דמי אבטלה מבחינת אחוז מהשכר). במקביל, קיים סף שכר מקסימלי שמעבר לו לא יגדל סכום דמי האבטלה.
נכון לתחילת שנת 2016 דמי האבטלה המינימליים עומדים על סך של 72 ₪ ליום (עבור מובטלים צעירים שהכנסתם הייתה כ-3000 ₪ לחודש). לעומת זאת, דמי האבטלה המקסימליים במונחים יומיים עומד על כ-387 ₪ ליום. יש לציין שאחוז דמי האבטלה המקסימליים מסך השכר לא יעלו על 80% מהשכר ברוטו.
ביקורת על דמי האבטלה
תשלום דמי האבטלה למובטלים בישראל הוא חלק חשוב בזכויות הניתנות מטעם ביטוח לאומי. עם זאת יש לדעת שעל תשלום זה ישנה ביקורת מכיוונים שונים. מצד אחד, ישנה טענה שלמובטלים ישנו תמריץ נמוך להשתלב בעבודה כל עוד הם זכאים לדמי אבטלה. מצד שני, יש את אלה הטוענים שדמי האבטלה משולמים על פי קריטריונים מקפחים. בנוסף, קיימת ביקורת שלא קיים כלל ביטוח אבטלה לעצמאיים אלא רק לשכירים.