הנהלת חשבונות

מהו עוסק פטור?

עוסק פטורעוסק פטור הוא ההגדרה הבסיסית ביותר של סוגי עסקים בישראל, כאשר עוסקים פטורים הם עסקים קטנים בעלי מחזור הכנסות נמוך, לרוב מדובר על עצמאים ופרילנסרים.

העוסק הפטור מחויב לרמה הבסיסית ביותר של הנהלת חשבונות וכמו כן, הוא פטור מתוספת וגביית מס ערך מוסף לעסקאותיו (מכירות). עוסק פטור אינו פטור באופן מלא מתשלום מע"מ על הוצאות עסקיות שונות וכמובן שאין באפשרותו להתקזז על המע"מ כמו עוסק מורשה או חברה בע"מ.

ההגדרה של עוסק פטור מבחינת היקף המחזור נקבעת מעת לעת, כאשר לשנת 2014 הסכום הרלבנטי הוא עד 100,000 ש"ח. במאמר זה נסקור את היתרונות והחסרונות של הגדרת העסק כעוסק פטור.

יש לציין כי רישום העסק כעוסק פטור היא במקרים רבים זמנית, יזמים רבים מגדירים כך את עסקם במועד הקמתו ומתוך הנחה שהפעילות העסקית לא תהיה רבה בתור התחלה. אך לאחר ביסוס העסק והגדלת ההכנסות, עסקים רבים חורגים ממחזור העוסק הפטור ומשנים את הגדרת העסק לעוסק מורשה. כמו כן, ההגדרה של עוסק פטור החליפה את ההגדרות של עוסק זעיר ועוסק זעיר פטור.

השאלות שיש לשאול

מעבר ליתרונות והחסרונות שבהגדרת עוסק פטור עבור עסקים, יזמים עסקיים צריכים לשאול את עצמם כמה שאלות מהותיות בהקשר לפתיחת עסק המוגדר עוסק פטור. שאלות אלו כוללות למשל: הוראות ניהול הספרים הרלבנטיות (הנה"ח), אילו דוחות יש להגיש לרשויות המס ומתי, האם יש לעסק הוצאות מוכרות לצרכי מס, מהי הצהרת עוסק פטור, מה לגבי הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה ומועד ההגשה, אילו מסמכים עסקיים יש להפיק.

כמו כן, ישנם עסקים ובעלי מקצועות חופשיים שאסור להם להיות מוגדרים עוסקים פטורים, ללא קשר לגובה המחזור.

יתרונות של עוסק פטור

היתרון המרכזי של הגדרת עסק כעוסק פטור היא בפשטות התהליך ובכך שזהו הליך ללא התחייבויות תפעוליות מורכבות מדי. כך שזוהי אפשרות נוחה וזמינה מאוד לעסקים קטנים חדשים שבתור התחלה רוצים להתחיל פעילות עסקית, אך אינם בטוחים מה תהיה מידת ההכנסות והיקף הפעילות.

פתיחת עוסק פטור היא קלה ומהירה מאוד, פשוט ניגשים לפתוח תיק במע"מ, במס הכנסה ובביטוח הלאומי ואפשר להתחיל להפעיל את העסק.

היתרונות המרכזיים הנוספים של עוסק פטור הינם:

חסרונות של עוסק פטור

כמובן לעוסק פטור יש גם חסרונות אשר חשוב להכיר, אלו כוללים למשל:

קראו על המעבר מעוסק מורשה לעוסק פטור והאם זה כדאי

עוסק פטור – כל עוסק פטור צריך לבצע ניהול חשבונות של העוסק שלו

על אף שהמושג עוסק פטור טומן בחובו עסק אשר לא אמור לשלם למדינת ישראל מיסים למיניהם, עדיין עלינו לדעת שלעוסק פטור יש כמה וכמה מחויבויות, מחויבויות אשר קשורות ככה או ככה לניהול החשבונות של העוסק הפטור שלכם. מבולבלים כבר מכל המידע שנכנס לכם לראש בזמן קצר? אין שום בעיה, כי בשורות הקרובות ריכזנו לכם את כל הדברים השונים שאדם המחזיק עוסק פטור פשוט חייב להכיר.

אילו דברים עוסקים פטור צריך להגיש מידי שנה

כל עוסק פטור חייב על פי החוק לבצע את הדברים הבאים –

עליכם לדעת, כיום אין צורך אמיתי בהחזקה של ספר קבלות פיזי, שכן ישנן כמה אפשרויות להפקת קבלות בצורה דיגיטלית כיום.

חיסכון אל מול תועלת

בהיותנו עסוקים בתהליך של פתיחת עוסק פטור, בין אם אנחנו נעזרים באנשי מקצוע כמו למשל רואה חשבון לעוסק פטור ובין אם אנחנו בודקים אופציה לבצע את התהליך בעצמנו באמצעות פתיחת עוסק פטור אונליין, אחד הדברים הכי חשובים, בטח בתחילת הדרך, דרך שבה אנחנו בונים את העסק שלנו הוא חיסכון והתייעלות. ככל שנדע ללמוד לעשות יותר דברים בכוחות עצמנו, זאת מבלי לפגוע ביסודיות ובמקצועיות של התהליך, ככה נוכל לייעל את עצמנו ולייצר יותר רווח. יחד עם זאת, חשוב להבין שמבחינה חשבונאית יש לא מעט בירוקרטיות ודברים שנצטרך לעשות כדי שנוכל לעבוד באופן חוקי ולכן פתיחת עוסק פטור עבור רבים מאיתנו, כן עדיפה תוך היעזרות של רואה חשבון.

איך בוחרים רואה חשבון לעוסק פטור?

רואה חשבון לעוסק פטור אמור קודם כל לבצע ניהול חשבונאי לעוסק פטור במקצועיות.כדי שנוכל לבחור רואה חשבון לעוסק פטור בצורה מקצועית, עלינו קודם כל להבין מה התפקידים העיקריים שלו:

כאמור, לרואה חשבון יש לא מעט תפקידים וגם לנו בתור בעלי עסק, יש המון אחריות ולכן כדאי שבכל הנושא הכלכלי, ניעזר ברואה חשבון מקצוען. תוכלו לבחור רואה חשבון שיסייע לכם דרך המלצות של אנשים שאתם מכירים, לברר ברשת האינטרנט וכמובן חשוב לקחת בחשבון קריטריונים כמו ידע וניסיון בתחום, רלוונטיות, זמינות, התנהלות שוטפת ביום יום, מחיר שתשלמו אל מול השירותים שתקבלו, האם תצטרכו להגיע פיזית למשרד או שתוכלו לנהל הכל מרחוק ועוד. 

בשיח הציבורי, כאשר מדברים על עסקים או על חברות, נהוג לתאר עסקים גדולים, חברות בע"מ ולעיתים גם תאגידים בין לאומיים. עם זאת, המציאות בישראל הינה שקיימות עוד הרבה מאוד ישויות עסקיות, אשר חלק גדול מהן כוללות עסקים קטנים.

בעבר, נהוג היה לכנות את העסקים הקטנים בשמות שונים כגון עוסק זעיר, אולם כיום מקובל כינוי אחד מרכזי לתיאור פעילותם של עסקים בעלי היקף מצומצם והוא "עוסק פטור".

כדאי להתייעץ לפני קבלת החלטה

למרות שבמונח עוסק פטור מתארים, כאמור, עסקים קטנים, הרי שלא תמיד ברור מהו בדיוק עסק קטן. ואכן, בחינה של עסקים שפועלים כעוסקים פטורים מעלה הרבה מאוד סוגים של פעילויות עסקיות ומשלוחי יד.

לעיתים מדובר על שכירים שיש להם פעילות עסקית קטנה ולא משמעותית. לעיתים מדובר על איש מקצוע שמבקש "להתחיל בקטן" ולכן נמנע ביודעין מהקמת חברה או מרישום כעוסק מורשה לעניין מע"מ.

חשוב להבין שהרישום כעוסק פטור מכיל גם יתרונות אבל גם חסרונות. לכן, מומלץ מאוד להתייעץ עם רואה חשבון המומחה לעניינים כאלה. בעל מקצוע זה, שהינו מומחה בענייני מיסוי, בחקיקה, בכלכלה ובפיננסים, יפרוס את כל השיקולים בעד ונגד, הן מתוך מחשבה לטווח הקצר והן מתוך מחשבה על הטווח הארוך.

ממה מקבלים פטור?

כפי שציינו, חשוב מאוד להתייעץ עם המומחים, אבל למרות זאת, כדאי להכיר כמה עובדות הקשורות לעוסק הפטור ונתחיל במהות המונח "פטור".

משמעות המונח עוסק פטור עשויה לגרום בלבול רב עבור עצמאים בראשית דרכם. דעה מוטעית גורסת שעסקים קטנים פטורים מהתנהלות מול רשויות המס. זוהי טעות במלוא מובן המילה.

משמעות הפטור היא פטור מהתנהלות שוטפת מול מע"מ בלבד. לא קיים שום פטור מרישום עסקאות, מדיווח למס הכנסה או מתשלום ביטוח לאומי. נכון, אמנם, שחלק מהעוסקים הפטורים לא מגיעים לסף המס מבחינת מס הכנסה ולכאן אין הם משלמים, אבל אין מדובר בפטור במשמעותו הרגילה.

מבחן ההכנסה

עניין מרכזי שמאפשר לבחור בהגדרה של עוסק פטור (לעומת עוסק מורשה או התאגדות כחברה, למשל) טמון בהכנסות. ישנו כלל ברור חד משמעי, אשר מגדיר סף מסוים של הכנסות שמעבר לו אין כל אפשרות לבחור בהגדרה של עוסק פטור.

נכון לשנת 2014, כל מי שהכנסתו כעצמאי או מעסק עולה על סך של 79,482 שקלים מחויב להירשם בתור עוסק מורשה. אך ורק מי שהכנסותיו נמוכות יותר ברמה שנתית, יוכל במקרים מסוימים להירשם כעוסק פטור ובכך להימנע מהתנהלות שוטפת מול משרדי מס ערך מוסף.

מבחן משלח היד

ישנם מקרים שבהם החוק מחייב להירשם בתור עוסק מורשה, גם כאשר מדובר על קיומן של הכנסות נמוכות. בין משלחי היד שלא יאפשרו להירשם בתור עוסקים פטורים ניתן למצוא בין היתר:

יש לציין שהרשימה שלהלן איננה מלאה, ולצורך בירור מלא יש לפנות לרואה חשבון מוסמך, לבירור מקיף יותר.

מס הכנסה וביטוח לאומי

גם עוסקים פטורים מחויבים בהתנהלות מול רשויות שונות, שעוסקות בגביית מיסים. בין היתר מדובר על מס הכנסה ועל ביטוח לאומי.

ההתנהלות מול ביטוח לאומי מחייבת על פי רוב תשלום של מקדמות חודשיות. המקדמות הן פונקציה של ההכנסות הצפויות, כאשר ההתקזזות הסופית מבוצעת עם הגשת הדוח השנתי. נכון לשנת 2014 מדובר על גבייה של 9.82 אחוז עד להכנסות של כ-65000 (ברמה שנתית) כאשר בגין הכנסות גבוהות יותר הגביה היא של 16.23 אחוז.

לגבי מס הכנסה, עבור חלק ניכר מהעוסקים הפטורים לא קיימת חבות מס, כאשר על אלה שיוטל חיוב במס, יהיה מדובר על מס שולי של 10 או 14 אחוזים.

 

Exit mobile version