הנהלת חשבונות

מהי חברה בע"מ?

חברה בע"מבישראל ובעולם פועלות חברות רבות מספור, בכל תחומי התעשייה, המסחר, השירותים, טכנולוגיית המידע, הפיננסים וכן בענפים נוספים. למרות שעל החברות מוטלות חובות והגבלות רבות ולמרות שמדובר על מבנה ארגוני מורכב, ישנה עדיפות להתאגדות כחברה כאשר היקף הפעילות, רמות הסיכון, מחזור המכירות ושיקולי מס מצדיקים זאת.

בשורות הבאות נסביר את הקשר שבין חברה בע"מ לבין עקרון הישות המשפטית הנפרדת, נסביר מדוע חשוב להתאגד תחת האצטלה של ערבון מוגבל (בע"מ – בערבון מוגבל), איך מתבצע הניהול בחברות, ומתי כדאי להפוך מחברה פרטית לחברה ציבורית (כלומר, לצאת בהנפקה בבורסה).

עקרון הישות הנפרדת

בעסקים פשוטים מבחינה אדמיניסטרטיבית, חשבונאית או עסקית, ובכאלה שמחזור המכירות אינו גבוה, לרוב לא תתקיים הפרדה מלאה בין העסק לבין בעל העסק והמנהל. בחברה בע"מ, לעומת זאת, קיימת הפרדה מלאה, הן משפטית והן חשבונאית בין העסק לבין בעליו.

הנחה מרכזית בהתנהלות של חברות היא הנחת העסק החי. הנחה זאת, שחשובה אמנם גם בעסקים קטנים, משמעותית הרבה יותר בחברות גדולות. כאן, חשוב מאוד לעובדים, לספקים, למלווים ולייתר בעלי העניין, לצאת מתוך נקודת הנחה שהעסק צפוי לפעול לנצח. הנחת הפעילות ההמשכית מקבלת את ביטויה גם בחובת עריכת הדוחות הכספיים, שהינה בעלת משמעות מיוחדת בחברות.

לעומת ישויות עסקיות אחרות, כגון עוסק מורשה למשל, חברה בע"מ נחשבת לישות משפטית נפרדת לגמרי מהבעלים. כך, חברה הינה גוף שניתן לתבוע בבית המשפט, החברה היא זו שתגיע לפשיטת רגל במידה שהפעילות העסקית נכשלת, ומצד שני – ההצלחה תירשם גם היא על שם החברה. אם ניקח לדוגמא חברות כגון "טבע", "קומברס" או "גוגל", קל לתפוס את העבודה שהחברה היא ישות נפרדת בפני עצמה, שתמשיך לפעול גם אם יתחלפו כל הבעלים, לרבות בעלי השליטה הגדולים.

מדוע בע"מ?

אחרי שראינו שחברה בע"מ הינה ישות נפרדת מבעליה, הן משפטית והן חשבונאית, נסביר מדוע נהוג על הפרדה כזאת בעסקים גדולים. כאשר פעילות עסקית הינה נרחבת, פוטנציאל ההצלחה והרווחים עולה. יחד עם זאת, גם פוטנציאל ההפסדים והסיכונים – עולים.

מכיוון שהסיכונים עולים, אם אדם אחד (או אפילו כמה שותפים) יישאו בסיכונים באופן אישי, הם עשויים לשלם על כך מחיר כבד במקרה של התממשות (למשל בפשיטת רגל או בתביעות משפטיות). לכן, הגדרת חברה כחברה בע"מ – בערבון מוגבל – נותנת לכך מענה.

בחברה שכזאת, אחריותו של הבעלים מוגבלת בסכום. סכום זה, שהינו למעשה הסכום שאותו השקיע הבעלים בחברה (מבחינה חשבונאית הדבר זהה למונח "הון בעלים") הוא זה שמועמד בסיכון.

משמעות חשובה של עניין זה הינה שתביעה משטית לא יכולה להיות מופנית כלפי בעלים בחברה או כלפי בעל עניין אחר, אלא אך ורק כלפי החברה עצמה.

הנפקה בבורסה

בחברה בע"מ שאיננה מונפקת בבורסה, הרכב הבעלות יהיה פרטי. משמעות זאת הינה שמספר המשקיעים בחברה – בעלי המניות – קטן על פי רוב. במקרים מסוימים, עולה צורך לבצע הרחבת פעילות. כאן, האפשרות של הבעלים הקיימים לגייס כספים מוגבלת ולכן קיימת האפשרות לבצע הנפקה בבורסה.

הנפקה הופכת את החברה מפרטית לחברה ציבורית. חברה שכזאת מציעה לציבור הרחב מניות, שמייצגות אחוז בבעלות ומאפשרת השתתפות בקבלת החלטות וכן השתתפות בחלוקת רווחים בעת חלוקת דיבידנד. מרבית הציבור רוכש מניות מתוך ציפייה לעליית ערכה של החברה, על מנת למכור את המניות שנקנו – ברווח. מבחינת החברה, תוספת ההון מאפשרת הרחבת פעילות משמעותית, לרבות פעילות בחו"ל, כניסה לענפים חדשים ועוד.

הניהול המקצועי

העיקרון החשוב האחרון של חברה בע"מ שנדבר עליו הינו עקרון הניהול המקצועי. שלא כמו בהתאגדויות עסקיות פשוטות יותר, באחוז ניכר של החברות קיימת הפרדה בין בעלות לבין ניהול. הפרדה זאת מאפשרת לשכור מנהל שכיר (מנכ"ל) שיפעל באופן מקצועני, מתוך שיקולים עסקיים. מקובל להניח שניהול מקצועי מסייע לחברות לשפר את הביצועים העסקיים, גם בסביבה עסקית מורכבת ורבת אתגרים.

Exit mobile version