הנהלת חשבונות

הערכת שווי

הערכת שוויהכשרתם הבסיסית של כל רואי החשבון זהה, שכן עליהם לעמוד בהצלחה במבחנים דומים במהלך הלימודים ולעבור תקופה של הסמכה, אולם המציאות בפועל מורכבת יותר.

חלק מרכזי מתפקידו של רואה החשבון מתמצא בעיקר בביקורת חברות ובביקורת של דוחות פיננסיים מסוגים שונים (ובראשם דוח שנתי) אבל ישנם כאלה שבוחרים לעסוק בתחום מרתק במיוחד שנקרא בקצרה הערכת שווי (ולעיתים – הערכת שווי חברות).

למרות שיש הטוענים שהקשיים העומדים בפני מי שמבקש להעריך נכונה נכסים מורכבים שונים ואף חברות בשלמותן (על פי רוב חברות ענק ותאגידים) הופכים את ההערכה לבלתי מדויקת עד מאוד, הרי שמומחה מסוגל לספק נתונים בעלי משמעות רבה. אמנם בהחלט לא מדובר על תוצאות חד משמעיות (ובכך ההערכה דומה במידת מה לשמאות), אבל הן מאפשרות מידה טובה יותר של וודאות בעולם עסקי ופיננסי בלתי ודאי.

שיטות להערכת שווי

קיימות לא מעט שיטות מקובלות לביצוע הערכת שווי. לפני שנראה מהן, נציין שהמעריך יהיה על פי רוב אדם בעל ידע כלכלי ופיננסי רב, שעוסק בדוחות כספיים ובחשבונאות, אך יש לו גם ידע רב בתחום שבו עוסקת החברה המוערכת.

הבנת הסביבה העסקית של החברה והבנה של מצב השוק הכללי מאפשרים לבצע הערכה מדויקת יותר שכן מחיר נקבע, בסופו של דבר, על פי מה שקונה מרצון יהיה מוכן לשלם. בנוסף, במידה ויש בשוק מוצרים דומים או חברות דומות, הרי שהערכת שווי שבוצעה עבורם בהחלט תהיה בעלת משמעות, ולו לצורך השוואה.

שתי השיטות המובילות כיום להערכת שוויי הינה שיטת המכפילים ושיטת תזרים המזומנים:

מדוע נדרשת הערכת שווי?

אחרי שדיברנו על שתי שיטות מובילות להערכת שווי, כדאי לדעת מדוע, בעצם, יש לבצע הערכת שווי מקצועית. למעשה, יש לכך כמה וכמה סיבות:

Exit mobile version