הנהלת חשבונות

מהו דוח מע"מ?

דוח מע"מ עצמאיים, חברות ועסקים רבים מחויבים בהגשת דו"ח מע"מ באופן קבוע. בשורות הבאות נבין יותר על דוח זה וכל הקשור בו. בין היתר נראה מי מחויב להגיש אותו, מהי התדירות שבה יש להגיש אותו, האם יש לעשות זאת באופן עצמאי או שניתן להיעזר באנשי מקצוע, מה קורה אם לא מגישים אותו בזמן (או בכלל) ומהו המבנה הבסיסי שלו.

על מי חלה חובת ההגשה?

דוח מע"מ הינו אחד מהדוחות השוטים שחייבים להגיש גופים שונים שהינם על פי רוב חברות, עצמאים ובעלי עסקים. חשוב להבין שלא כל אדם עצמאי מחויב להגיש את הדוח הנ"ל וכדי לבקש פטור יש למעשה להירשם כעוסקים פטורים.

כל מי שלא אושר לו מעמד של עוסק פטור, בין אם מטעמים של גובה ההכנסה ובין אם מטעמים אחרים (כגון סוג משלוח היד ותחום העיסוק) יצטרך להגיש את הדוח האמור וזאת בתדירות שאושרה לו.

תדירות ומועד ההגשה

לפני שנפרט בכל כמה זמן יש להגיש את הדוח למע"מ יש להקדים ולומר דבר חשוב. דוח זה, שלא כמו דוחות אחרים שמיועדים לעיון, כרוך על פי רוב בביצוע תשלום מידי למע"מ. במילים אחרות, סמוך לאחר הפקת הנתונים בדוח יש לבצע גם תשלום מתאים. ללא תשלום זה, להגשה כשלעצמה אין ערך.

עוד נציין שכל מי שנרשם כעוסק או כחברה (כאמור, למעטי עוסק פטור) יקבל פנקס תשלומים מיוחד. בפנקס זה יש למלא את התוצאה הסופית שחושבה בדוח המע"מ ואת הסכום הזה יש לשלם כנדרש. את מילוי הדוח ואת ביצוע התשלום יש לבצע מדי חודש בחודשו, אלא אם כן אושרה תקופה ארוכה יותר, של חודשים. במקרה זה, מדובר על הגשה ותשלום דו חודשיים.

את התשלום יש לבצע עד החמישה עשר לחודש העוקב לחודש שבו בוצעו העסקאות החייבות במע"מ. נתוני הדוח צריכים לכלול את כלל העסקאות, כלומר תקבולים ותשלומים, כפי שנפרט בהמשך.

חשוב לציין שהגשת הדוח חייבת להתבצע גם כאשר לא התקיימה פעילות עסקית במשך תקופה מסוימת. במקרה זה יש לציין זאת בדוח ואין צורך לבצע תשלום.

נעזרים במיצג

חשוב לציין שאי הגשת הדוח יוצרת אי נעימות רבה. למעשה, מדובר על יותר מאשר אי נעימות. עיכוב בהגשה או אי הגשה של נתונים מלאים (וכמובן הימנעות מהגשה) עשויים להוביל לסנקציות כגון קנסות וריביות וכן צעדים נוספים מצד רשויות המס.

על מנת להימנע מבעיות, מרבית הנישומים מבצעים את חישוב הדוח, הגשתו ולעיתים גם את ביצוע התשלום באמצעות איש מקצוע מתאים. איש מקצוע זה, מייצג, יכול להיות רו"ח, מנהל חשבונות או יועץ מס.

חשוב לדעת שכיום ניתן לבצע הגשה ותשלום של הדוח באמצעות פנקס תשלומים כאמור או באמצעות אתר האינטרנט של רשות המיסים, און ליין.

מבנה דוח מע"מ

לפני שנציג את דוח מע"מ נבהיר שלמעשה מדובר על סיכום של כלל העסקאות שבוצעו לטובת העסק או בעסק עצמו, בהיבט של מס ערך מוסף. ראשית, יש לציין את סכום המס שקיבל העוסק מלקוחותיו, כחלק אינטגרלי מההכנסות (במינוח מקצוע – מדובר על מס עסקאות). לאחר מכן, יש לחשב את ההיבט של המס שאותו הוציא העסק או העוסק לצורך הפעלת העסק במונחי מע"מ (כאן המינוח המקצוע מדבר על מס תשומות).

לבסוף, יש לבצע סיכום של סכום המע"מ לתשלום – סך המס שהתקבל מהלקוחות (כיום – 18 אחוז מסכום התקבול) וממנו מפחיתים את המס המותר לניכוי מתוך סך ההוצאות. התוצאה הסופית הינה "השורה התחתונה" וזהו גם הסכום לתשלום.

Exit mobile version