סוגים רבים של עסקים ושל עוסקים (עצמאיים, פרילנסרים וכן הלאה) נדרשים לקיים התנהלות שוטפת לא רק עם מס הכנסה אלא גם בהקשר של מע"מ (מס ערך מוסף). כחלק מהתנהלות זאת אמורים העסקים לשמש הלכה למעשה כגובי מס, בכך שהם גובים מס בגין כל עסקה ועסקה בגובה שנקבע נכון לאותה עת (כיום – 17 אחוז) ומעבירים אותו לרשות המתאימה.
במקביל לחיוב הלקוח במס (נקרא בלשון מקצועית מס עסקאות) רשאים עסקים שונים לקזז מהסכום שאותו הם אמורים לשלם למס הכנסה, סכומים מסוימים שהם שילמו (מס תשומות). בשורות הבאות נבין יותר מהו בעצם מע"מ, מה הקשר בין היכולת לבצע קיזוז של לבין סוג העסק, מהם הוצאות שמותרות בקיזוז, מהו קיזוז חלקי וגם מהו המועד לביצוע ההתחשבנות מול רשויות המס בעניין זה.
מהו מע"מ
לפני שנדבר על הקיזוז עצמו נסביר שמע"מ הינו מס שמוטל בישראל (כמו גם במקומות רבים אחרים בעולם) על צריכה. כמעט כל צריכה של מוצר או שירות מחייבת את הצרכן לשלם לספק גם מס בגובה מסוים וזהו המע"מ.
מכיוון שעסקים, עצמאיים וחברות גם גובים מס זה וגם משלמים אותו (במסגרת פעילות עסקית) נקבע שישנה אפשרות לבצע התקזזות לפני העברת הסכום המתאים לרשות המיסים.
קיזוז מע"מ וסוג עוסק
בעוד כמה שורות נראה מה בדיוק מותר לקזז בהקשר של מע"מ. לפני כן נבקש לציין שלא כל עצמאי ולא כל עוסק רשאי בכלל לבצע קיזוז כאמור. כאשר מדובר על עוסקים שסך ההכנסות שלהם בכל שנה נמוך מסכום שנקבע בתקנות (כיום – בסביבות 80,000 ₪) וכאשר לא מדובר על עוסק שמחויב להירשם כ"מורשה" הרי שמדובר על סוג של עצמאי שמוגדר כעוסק פטור.
משמעותו של עוסק פטור היא שהוא לא מחויב לגבות מלקוחותיו את המע"מ בגין עסקאותיו אך מצד שני, הוא גם לא יכול להתקזז בגיל מע"מ שהוא שילם, גם לצרכים של הפעלת העסק.
מה מותר לקיזוז
עוסק מורשה או חברה בע"מ רשאית כאמור, לבצע קיזוז של סעיף המע"מ ששולם במהלך העסקים הרגיל. במילים אחרות, כל הוצאה או רכישה שבוצעה במסגרת הפעילות העסקית ואשר היה בה מרכיב של מס ערך מוסף, ניתן לקזז מהסכום שיועבר בהמשך לרשות המיסים.
דוגמאות לסכומי מע"מ שניתן לקזז ניתן למצוא למשל בדמי שכירות חודשית, הוצאות של חשמל וטלפון, רכישה של סחורה או חומרי גלם, רכישה של ציוד משרדי וכן הלאה. ראוי לציין שישנן הוצאות שמותרות לקיזוז באופן חלקי ויש הוצאות שלא ניתנות לקיזוז כלל. הזכות לקיזוז חלקי מותרת, על פי רוב כאשר מדובר על הוצאות שניתן לשייך לפעילות העסקית אך לא באופן מלא.
הוצאות מסוג זה מקובלת מאוד כאשר מדובר על עוסקים ועל עצמאיים ופרילנסרים שעושים שימוש ברכוש ובציוד באופן מעורב – הן למטרות עסקיות והן למטרות הפעלת העסק. הוצאות דלק למשל, מותרות בקיזוז חלקי שכן יש נסיעות פרטיות ויש נסיעות עסקיות. הוצאות חשמל למי שעובד מביתו מותרות לקיזוז באופן חלקי ויש כמובן גם דוגמאות נוספות.
מועד ההתחשבנות והקיזוז
ביצוע הקיזוז מחייב שימוש בפנקס תשלומים של מס ערך מוסף. בנוסף, יש לבצע לצורך כך גם רישום שוטף של כל ההוצאות וההכנסות, לרבות מרכיב המע"מ וכן להנפיק דוח מתאים, לרוב על ידי המייצג – רואה חשבון או מנהל חשבונות.
מועד ההתחשבות הינו עד החמש עשרה לכל חודש, כאשר מדובר על התחשבנות חודשית או דו חודשית, בכפוף לסוג הפעילות ולמחזור המכירות. בהתקזזות ובהתחשבנות יש לכלול את כל ההכנסות ואת כל ההוצאות שנבעו או שמשו להפעלת העסק במהלך תקופה של חודש או חודשיים.
אולי יעניין אותך גם:
מהן הוצאות מוכרות? ומדוע כל בעל עסק חייב להכיר אותן?