הנהלת חשבונות

פקדונות

מזה שנים רבות מהווים הפיקדונות הבנקאיים אפיק חיסכון סולידי לתקופות שונות. מלבד התכלית של הפיקדון לשמירה על כסף "סגור" לתקופות זמן קצובות ולמטרות עתידיות, מסתבר שיש לפיקדונות השונים גם מטרות נוספות. בנוסף, מסתבר שישנם סוגים רבים של פיקדונות שמהם ניתן לבחור.

לחסכונות וכבטוחות

הפקדה לפיקדון בבנק יכולה להיות תוצאה של שתי סיבות מרכזיות. הסיבה הראשונה היא הרצון לחסוך כסף והסיבה השנייה הינה שימוש כבטוחה בבנק על מנת לקבל שירות בנקאי מסוים. פיקדון בתור בטוחה מקובל מאוד כאשר לקוח זקוק לכרטיס אשראי, כאשר יש צורך בהלוואה או כאשר זקוקים לערבות בנקאית. בכל המקרים הללו וגם במקרים אחרים עשוי הבנק לדרוש את קיומו של פיקדון בחשבון.

בנוסף לכך, מרבים לקוחות הבנקים להפקיד כספים בפיקדונות גם למטרות חיסכון פעיל וגם כדי למנוע "בריחה של כסף" בין האצבעות. בין המטרות הנפוצות לחוסכים בפיקדונות ניתן למצוא למשל הורים החוסכים לטובת לימודים לילדים, חיסכון לצורך רכישת רכב, חיסכון להוצאות שוטפות ועוד. רבים מעדיפים גם לסגור כסף פנוי בתוך פיקדון על מנת למנוע את הפיתוי של בזבוז הכסף.

חד פעמי והוראת קבע

פיקדונות יכולים להיות מסוגים שונים אולם ככלל, ניתן לחלק אותם לשתי קבוצות עיקריות. קבוצה ראשונה כוללת את הפיקדונות בהפקדה חד פעמית והקבוצה השנייה כוללת את הפיקדונות בהוראת קבע. פיקדון בהוראת קבע נועד לאפשר הפקדה בסכום חודשי בלא שצריך לפנות לבנק מדי חודש בחודשו. לעיתים ההפקדה ניתנת לשינוי מעת לעת ולעיתים מדובר בסכום חודשי שלא ניתן לשונות.

כדאי גם להוסיף שיש פיקדונות שזמנם קצוב מראש לתקופות כגון שנה, שנתיים, ארבע שנים וכדומה. פיקדון נפוץ במיוחד הינו פיקדון יומי. פיקדון זה הינו כסף סגור שניתן "לשחרר" או למשוך בכל יום ויום. בנוסף, קיימים פיקדונות לתקופות קצרות אחרות כגון פיקדון שבוע, חודשי ועוד. לרוב, פיקדונות קצרים כאלה מתחדשים באופן אוטומטי, אלא אם כן הלקוח מזרים לבנק הוראה אחרת.

לא רק בשקלים

מרבית הפיקדונות הבנקאיים בישראל הינם בשקלים. עם זאת, קיימת אפשרות להפקיד גם סכומים שונים במטבע חוץ. האפשרות להפקיד לפיקדונות במט"ח רלוונטית בעיקר בקבוצות האוכלוסייה הבאות: אנשים עם הכנסה במט"ח (משכורת, רנטות, פנסיות, קצבאות), ישראלים המתכננים לצאת לחו"ל ורוצים לחסוך מראש לצורך כך וכן גם עסקים הזקוקים למטבע חוץ כגון יבואנים. בניגוד לעבר, אין כיום הגבלות מיוחדות וכל מי שרוצה לפתוח פיקדון במט"ח יכול לעשות זאת, כמעט ללא יוצאים מהכלל.

בוחרים בנק וריבית

אין זה סוד שכיום ניתן להפקיד לפיקדונות שונים לא רק בסניף שבו מנהלים את חשבון העו"ש. הבנקים השונים נוהגים להזמין בפרסומיהם את "לקוחות כל הבנקים" להגיע אליהם ולברר לגבי תנאים של פיקדונות. בנוסף, יכולים הלקוחות השונים לבחור גם את סוג הפיקדון שבו הם מעוניינים מבחינת הריבית. לא מדובר רק בביצוע סקר שוק (מהלך צרכני פיננסי נכון וחשוב) אלא גם ביכולת לבחור סוג של ריבית וכן גם של הצמדה.

ניתן, למשל, למצוא פיקדונות בשקלים המבוססים על ריבית קבועה או משתנה, ישנם פיקדונות המבוססים על הצמדה ויש גם שילובים שונים או פיקדונות מסוג "ברירה". בפיקדונות ברירה יקבל הלקוח את הגובה ביותר מבין המסלולים השונים כגון ריבית קבועה לעומת משתנה, ריבית משתנה לעומת הצמדה למדד וכדומה.

שאלה של מינוח

עובדה שלא ידועה למרבית האנשים היא שגם סוגי חיסכון שונים מכונים לעיתים על ידי הבנקים בשם "פיקדונות". בלשון הבנקאית, פיקדון נירות ערך למשל הינו למעשה תיק ניירות ערך של לקוח המופקד בחשבון מסוים. עם זאת, מרבית הפיקדונות הם בעצם חסכונות שקליים לטווח קצר.

 

Exit mobile version