כאשר מקימים עסק חדש, תמיד צריך לקחת בחשבון כמה וכמה דברים כבדי משקל. בין היתר יש להחליט מה יהיה טיב הפעילות, מה יהיה היקף הפעילות, מול איזה פלח של לקוחות מעוניינים לפעול. בנוסף, יש צורך לבצע בדיקות מקדימות כגון בדיקת הביקוש הצפוי לשירות או למוצר, קיום מתחרים, אפשרות לקבל קו אשראי מתאים, שכירת מקום, ציוד, שכירת עובדים ועוד.
בנוסף לכל ההכנות הללו קיימת חשיבות לא קטנה גם להחלטה באיזו צורה לפעול מבחינה חשבונאית ומבחינת רשויות המס. שקלול של כמה גורמים, לעיתים בהתייעצות עם מומחה כגון רואה חשבון, יאפשר להחליט באיזו צורה להירשם כעוסק. במקרים מסוימים ההחלטה הסופית תיפול על רישום בתור "עוסק מורשה".
כאשר העסק הוא אני
הרישום כ"עוסק מורשה" כולל כמה וכמה זכויות וחובות בהקשר של מיסוי. עם זאת, לפני שנרחיב על כך חשוב להבין מי בכלל יכול להיחשב כעוסק מורשה. על פי רוב, הגדרה כזאת תתאים לעסקים קטנים, אבל לא קטנים מדי. עבור עצמאיים קטנים או עבור עסקים שמחזור הפעילות שלהם קטן, שמור המעמד של "עוסק פטור". מעמד זה מקנה להם הקלות שונות, כגון בתדירות הדיווח למס הכנסה וכן בהתחשבנות מול מע"מ.
לעומת זאת, כאשר מדובר על עסק גדול, או כזה שטומן בחובו השקעות ניכרות בכסף או בציוד ושהפעלתו עשויה להעמיד את הבעלים בסיכונים רבים, קיימת עדיפות להגדרה של עסק בתור חברה בע"מ. היתרון של חברה בע"מ נובע מכך שלא ניתן לתבוע את הבעלים בגין פשיטת רגל, שכן מדובר על ישות משפטית נפרדת. עם זאת, יש לציין שהתאגדות כחברה מטילה חובות כספיות ואחרות, שאינן מוטלות על עוסק מורשה.
לסיכום נקודה זו, עבור מי שפועל בהיקפים מצומצמים, אבל לא מצומצמים מדי והמשפט "העסק הוא אני" מתאים לו – סביר להניח שעוסק מורשה הוא הפתרון המתאים עבורו.
מותר להתקזז על הוצאות המע"מ
כדי להבין עוד על המשמעות של עוסק מורשה, נסביר שהמילה "מורשה" נועדה לתאר את מערכת היחסים מול רשות המס – מע"מ – מס ערך מוסף. שלא כמו עוסק פטור, העוסק המורשה זכאי (ולמעשה מחויב) להוציא ללקוחותיו חשבונית מס. בעשותו כן, משמש העוסק למעשה בתור גובה מיסים, שאמור להעביר את המע"מ לרשות המס.
אם דבר זה נראה כחיסרון, הרי שיש להבין שלמטבע יש שני צדדים וקיים בהחלט גם צד חיובי. שלא כמו עוסק פטור, עוסק מורשה זכאי לקזז מהכנסות המע"מ את הוצאות המע"מ שהוציא על מנת לנהל את עסקיו. כך, למעשה מקבל העוסק החזר על חלק מסוים מהוצאותיו שמכונה – מע"מ תשומות.
בין היתר זכאי העוסק לקבל החזרים בגין הוצאות מע"מ עבור:
- הוצאות שכירות ומיסים (ארנונה).
- הוצאות אחזקה ותחזוקה.
- הוצאות חשמל.
- תקשורת – טלפון קווי וכן חלק מהוצאות הטלפון הסלולרי.
- הוצאות אחזקת רכב, לרבות ביטוח, דלק (לשימוש עסקי), תיקונים וכן הלאה.
- קניית רכוש וציוד.
- הוצאות אחזקת העסק וכל הוצאה נוספת ששימשה לצורך הפקת הכנסה.
מורשה בהגדרה
לעיתים קיימת אפשרות הבחירה בין עוסק פטור לעוסק מורשה, וכדאיות הבחירה בצורה זו או זו תסייע בקבלת ההחלטה. עם זאת, ישנם מקרים שבהם רשות המיסים החליטה במקום העוסק. בין היתר הדבר נובע מגובה ההכנסות וכן מתחומי העיסוק.
כאשר ההכנסות שצפויות להיות מופקות (או אלה המופקות בפועל) עולות מעל רף מסוים, העוסק חייב להירשם כמורשה לעניין מע"מ. נכון לשנת 2014, קו פרשת המים עובד בהכנסות של 79,482 שקלים.
במקביל, גם כאשר ההכנסות נמוכות, ישנה רשימה של משלוחי יד ועיסוקים שמחויבים להירשם בתור "מורשים". כך הדבר למשל במקרה של יועצים, סוכני ביטוח, רואי חשבון, שמאים, רופאים ועוד.
ראו גם:
פתיחת עסק – כל השלבים לפתיחת עסק כמו שצריך