כיום מקובל להניח שמרבית ההתארגנויות של גופים שפועלים בסביבה עסקית נועדו לשם תכלית מרכזית אחת – השגת רווחים.
אכן, עסקים רבים, לרבות עוסקים מורשים, חברות פרטיות וחברות ציבוריות פועלים כאשר מטרתן העיקרית היא לגדיל את בסיס הרווח שלהן. עם זאת, יש מקום חשוב מאוד גם לארגונים מסוג אחר, כאלה שמטרתם העיקרית איננה להגיע לרווחיות. גופים כאלה מכונים מלכ"רים, כאשר משמעות השם הינה בפשטות – מוסד ללא כוונת רווח.
עקרון אי הרווחיות
כפי שמשתמע משמו, כל מוסד ללא כוונת רווח הוקם שלא למטרת רווח. עקרון זה, שחייב להיות עקרון מרכזי ומהותי בכל פעילותו של גוף מסוג זה, חייב להיות מוחלף בעקרון אחר, שיהיה הסיבה להקמתו ולפעילותו של אותו הגוף.
בין המלכ"רים הפועלים כיום ניתן למצוא סוגים שונים של התאגדויות. בין היתר ניתן למצוא:
- מוסדות שנועדו לספק תועלת ציבורית או מטרה חברתית.
- ארגונים וולונטריים, שפעילותם מבוססת ברובה על מתנדבים, שאינם מקבלים שכר.
- עמותות שונות – גופים שפועלים באמצעות קבלת תקציבים ממשלתיים.
- ארגונים שפעילותם מבוססת בעיקרה על קבלת תרומות. לעיתים התרומות נועדו להשלים הכנסות נוספות מפעילות אך לרוב, התרומות הן מקור ההכנסה העיקרי.
סטייה מעקרון אי הרווחיות
למרות שמלכ"ר הינו גוף שמעצב טבעו לא הוקם על מנת להניב רווחים, ישנם מקרים שבהם גופים כאלה בהחלט מצליחים להניב הכנסות מסוימות, לעיתים אפילו משמעותיות. עם זאת, דבר זה אינו בהכרח סותר את הגדרת המוסד כגוף שאיננו למטרות רווח.
משטרה, למשל, שפועלת על מנת לאכוף את החוק ועל מנת לשמור על הסדר והביטחון הציבורי, הינה דוגמא טובה לגוף שפועל שלא על מנת להרוויח. הקנסות שמטילה המשטרה מהוות מקור הכנסה בלתי מבוטל. עם זאת, יש לזכור שהטלת הקנסות איננה התכלית של הגוף המשטרתי ולא הקנסות הללו הן המקור התקציבי לפעילות המשטרה.
דוגמא נוספת של מוסד ללא כוונת רווח שיכול להציג הכנסות משמעותיות ואפילו רווחים ניתן למצוא למשל במכללות בלתי מתוקצבות. המכללות, שהינן מוסדות לימוד לקבלת תארים, גובות שכר לימוד משמעותי מהסטודנטים. שכר לימוד זה מהווה מקור הכנסה אולם גם כאן, תכלית המוסד איננה להרוויח כסף כי אם לספק השכלה.
נדגיש שמוסדות ללא כוונת רווח, לרבות אלה שמציגים רווחים, אינם רשאים לחלק דיבידנדים כפי שעושים גופים למטרת רווח. במקרה של מלכ"ר, הרווח, אם קיים, אמור להיות מושקע בארגון עצמו ובהשגת יעדיו השונים כגון השכלה, סיוע לנזקקים, שיפור הביטחון הציבורי ועוד.
מלכ"ר ומיסוי
מכיוון שהמחוקק הכיר בכך שמוסד ללא כוונת רווח שונה מאוד מגופים שפועלים לצורך השגת רווחים, ישנן הקלות מיסוי שונות שמהן נהנים המלכ"רים. דוגמא טובה לכך הינו האפשרות לקבל פטור ממע"מ (מס ערך מוסף), גם כאשר מדובר על גוף עם פעילות שכוללת מכירות והכנסות.
במקביל, על מנת למנוע ניצול לרעה של פטור והטבות מס שונות, קיים פיקוח על כך שהגדרת המלכ"ר ככזה הינה מהותית. אי לכך, כמלכ"ר יוכרו אך ורק ארגונים שעונים על מאפיינים כגון:
- איסור בתקנון על חלוקת רווחים.
- מחירים מיוחדים – כאשר קיימת מכירת מוצרים או שירותים, הרי שהדבר מתבצע במחיר נמוך ממחיר השוק באופן משמעותי.
- חקיקה – ארגונים הפועלים מכוח החוק והתקנות, לרבות מוסדות עירוניים וגופים ממשלתיים.
לצד הפטור מתשלום מע"מ, על מוסדות ללא כוונת רווח מוטל מס ייחודי, שנועד למנוע מצבים של הגדרה מלאכותית. המס, שמכונה מס שכר, מוטל בכל מקרה שבו בעלי תפקיד בארגון כזה מקבלים שכר גבוה. דבר זה בא למנוע מצב שבו רווחים נמשכים על ידי הבעלים בצורה של משכורת, דבר שכאמור עומד בניגוד לעקרון היסודי של פעילות ללא מטרת רווח.