הנהלת חשבונות

חשבות שכר

חשבת שכראחד המקצועות הפיננסיים החיוניים לפעילות התקינה של מרבית העסקים בישראל נקרא בשם חשבות שכר. את חשבי השכר נהוג לחלק לשני סוגים – חשב שכר מן השורה (כלומר כזה שעבר קורס בסיס) וכן חשב שכר בכיר (שסיים בהצלחה קורס מורחב ונבחן במבחנים חיצוניים).

למרות שההכשרה איננה כוללת רכישת תואר אקדמאי כגון זה שמקובל בראיית חשבון, הרי שהמקצוע משיק בכמה נקודות לזה של רואה החשבון. למעשה, הרבה מאוד חשבי שכר בכירים מועסקים במשרדי רואי החשבון, אשר מעניקים את שירותיהם לחברות שונות במשק, מכל סוג ומכל גודל.

התפתחות המקצוע

בשנים האחרונות התפתח מאוד המקצוע של חשבות שכר, כאשר הסיבות לכך רבות ומגוונות. אם בעבר נהוג היה שמנהל החשבונות ביצע את הפקת המשכורות, הרי שכיום מדובר על הרבה יותר מאשר יכולת להפיק דוחות בלבד.

המעבר של המשק מכזה שמאופיין בהתאגדויות רחבות היקף והסכמים קיבוצים למשק שבו יותר ויותר עובדים מועסקים על פי חוזה אישי, הפכה את נושא השכר למורכב יותר מבעבר. את התפתחותו המהירה של המקצוע אפשר לסכם בכמה נקודות:

עוד חשוב לציין את התרומה של מועצת רואי החשבון בישראל, לפרופסיה של מקצוע חשבות השכר. בתור גוף סטטוטורי שאחראי על הסמכתם ופעילותם של רואי החשבון בישראל, החליטה המועצה לפרוס את חסותה גם על תחום חשבות השכר.

החל משנת 2007, כדי להיות זכאי לתואר חשב שכר בכיר מוסמך, יש צורך לא רק לעבור מבחנים פנימיים אלא יש צורך לעבור בהצלחה גם את מבחני הלשכה. המבחנים, שידועים ברמתם הגבוהה, דואגים לכך שתישמר רמה מספקת של מקצועיות בקרב העוסקים במקצוע בהווה או בעתיד.

על הקורס וההכשרה

אחרי שדיברנו על ההתפתחות של המקצוע בשוק העבודה הישראלי, נרחיב מעט על הדרך לרכוש את היסודות המקצועיים. את הפונים לתחום ניתן לחלק לשניים – יש שהחלו לעבוד בארגונים בתחום החשבונאות, הנהלת חשבונות או פקידי גבייה ושואפים להתקדם לתחום השכר. אחרים, מעוניינים לעסוק בכך בלא נגיעה קודמת לתחום ומוצאים בקורס פתח כניסה לתפקיד איכותי, מאתגר ונחשב.

את הקורס, שבמתכונתו המורחבת אורך כחצי שנה עד שמונה חודשים, ניתן ללמוד במגוון רחב של בתי ספר ומכללות מקצועיות. למרות שקיימים הבדלים בתכנים, הרי שהם לא רבים. במרבית המקומות תכני לימוד יכללו חלק עיוני וחלק מעשי, כאשר המטרה הסופית הינה להכיר את התלמיד לקראת מבחני הלשכה.

בין הנושאים הנלמדים ניתן למצוא סוגיות בחקיקה, מיסוי, ביטוח לאומי, הפרשות פנסיוניות, דיני עבודה, תוכנות מובילות לחישוב שכר ועוד.

אפשרויות תעסוקה לחשבי שכר

מרבית חשבי השכר בישראל הינם שכירים, כאשר חלקם מועסקים במשרדים של ראיית חשבון, אחרים מועסקים במשרדי הנהלת חשבונות וייעוץ מס ואחרים עובדים במחלקת הנהלת חשבונות במסגרת עסקים גדולים.

לעומת ארגונים גדולים ומורכבים, שלרוב יעסיקו חשב שכר אחד לפחות בתוך הארגון, הרי שארגונים לא מעטים מעסיקים מנהל חשבונות שעבר גם הכשרה מלאה בחשבות שכר.

עם זאת, עבור עסקים רבים יותר, שירותי החשבות מתקבלים מאת משרדו של רואה החשבון שמעניק שירותים כוללים.

כך, לצד שירותי הנהלת חשבונות מלאים, הפקת דוחות וקשר עם רשויות המסים (לרבות הגשת דוחות ותשלומים שוטפים), מעניק משרד רואה החשבון גם שירותים בתחום השכר למספר עובדים שיכול להגיע עד למאות רבות ואף יותר.

Exit mobile version